De stad Faro // bezienswaardigheden, openbaar vervoer, taxi’s

Faro is een stad in het zuiden van Portugal. De stad telt meer dan 60.000 inwoners en is de hoofdstad van de provincie, en de hoofdstad van de Algarve.

Het is een stad die meer dan 2000 jaar oud is. Toen legden de Romeinen al een grote haven aan bij de stad Faro. Wat dat betreft lijkt Faro heel erg op de zuid-Spaanse stad Málaga. Ook een havenstad, ook een Romeinse invloed en ook een heerlijke stedentrip!

Meer dan 1500 jaar later, in 1540 kreeg de stad stadsrechten en in 1756 werd het de hoofdstad van de zuidelijke (gelijknamige) provincie Faro. Het zorgde ervoor dat de stad het politieke en bestuurlijke centrum werd van zowel het zuiden van Portugal als de regio Algarve. Ook de luchthaven van Faro draagt daar aan bij. Jaarlijks zorgt Faro Airport voor een toevoer van meer dan 6 miljoen toeristen.

Bezienswaardigheden in Faro

In Faro zijn er veel bezienswaardigheden te bezoeken. Van kerken en kathedralen tot een maritiem museum. Religieuze gebouwen hebben de overhand.

Om een deel van de stad staan Middeleeuwse stadsmuren. Er zijn drie stadspoorten in deze stadsmuren, waarvan de zuidwestelijke de mooiste is. Het is Arco da Villa. Het is een 19e eeuwse stadspoort bij de oude stad (Cidade Velha). Heel vroeger stond op de plek van de stadspoort een Middeleeuws kasteel. Tegenwoordig staat er dus een 19e-eeuwse stadspoort met Moorse invloeden.

Vlakbij de stadspoort ligt een rustig plein in Faro; het is Largo da Se. Aan dat plein staat kathedraal Se. Het was de eerste christelijke kerk in de stad, die door de Engelsen werd verwoest aan het einde van de 16e eeuw. Hij werd weer herbouwd, en is daarna ook een aantal maal gerestaureerd. Hierdoor zijn er veel verschillende bouwstijlen terug te vinden in de kerk. Alleen de klokkentoren en de kruiskapellen zijn nog origineel.

Het maritiem museum in de stad heet officieel Museo Maritimo Ramalho Ortigao. Het ligt, net als de eerdergenoemde bezienswaardigheden, in het zuidwesten van de stad.

Er zijn veel oude scheepvaartuigen te zien, waaronder die van ontdekkingsreizigers. Ook kun je informatie over vistechnieken bekijken. Een belangrijke bron van inkomsten is namelijk altijd de visvangst geweest.

Openbaar vervoer in Faro

Bus, of toch lopen?
Faro wordt bediend door busmaatschappij EVA. Faro heeft een busstation, deze ligt vlakbij de drie bovenstaande bezienswaardigheden, aan Avenida da República. In de buurt ligt ook het treinstation van Faro. De bussen van EVA gaan door de hele stad. Toch is het beter om soms te lopen. Het is minder gedoe en de afstanden tussen de bezienswaardigheden zijn niet erg groot. Bedenk wel dat het centrum van Faro voor een groot deel uit kasseien bestaat. Neem dus goede wandelschoenen mee.

Voor grotere afstanden kun je het beste de snelbus nemen. Er zijn ook snelbusverbindingen tussen Faro en Albufeira, Lagos en Portimao. Op de weekdagen gaat deze bus 7 keer op een dag, in het weekend slechts 2 dagen.

Taxi’s
Er zijn natuurlijk ook genoeg taxi’s in de stad. Bij het vliegveld van Faro staan deze al te wachten om je naar een adres in de stad Faro of Albufeira te brengen.